torsdag 31. oktober 2013

Unngå hvitt på soverommet.

Etter litt Research på nettet, før jeg skal begynne å planlegge oppussing av soverommet så fant jeg mye interessant så er verdt å tenke litt over før man begynner oppussingen.
 
Farger påvirker oss mer enn vi tror, og det spesielt på soverommet. På et soverom er det viktig med en lun og sval stemning, som er tilrettelagt for god søvn.
Det som er så interessant er at de aller fleste av oss reagerer og oppfatter primær- og sekundærfargene, samt sort, hvitt og grått veldig likt, mens inntrykkene begynner å variere når vi beveger oss ned i tertiærfargene, altså farger som er blandet sammen, for eksempel guloransje.Det finnes altså et slags «fasitsvar» på hvordan et menneske opplever en farge, og hvordan den får oss til å agere. Det finnes likevel unntak. Spesielt opplevelser under oppveksten kan påvirke våre assosiasjoner til fargene. Mennesket har alltid vært opptatt av farger, og det er gjort og gjøres fortsatt en mengde forskning på feltet.
 det lønner seg å styre unna typiske energiske farger som gult, rødt og oransje på soverommet, fordi de vil gire oss opp framfor å få oss til å slappe av. De andre fargene du bør unngå er nok kanskje ikke like logiske.
Sort er en farge vi assosierer med sorg, depresjon og tap, og kan føre til tungsinn. Dersom du vil ha et soverom som er en lun og mørk hule, kan du velge en farge som er nesten sort, som for eksempel iris (red.anm. mørk lilla).
De andre to fargene du helst skal unngå, er nok svært vanlig i de norske hjem. Hvitt er en farge som er veldig unaturlig for mennesket å oppholde seg i. Den er en katalysator for migrene og gir underbevisstheten en viss uro. Dette kan du for øvrig unngå hvis du dekker større deler av veggene med bilder, bruker tekstiler med farger eller andre ting som myker opp inntrykket. Grått er imidlertid den verste fargen du kan ha på soverommet, og kan gi en følelse av uro og tungsinn, likegyldighet og tiltaksløshet - ikke minst kan den sabotere sexlivet
En fin huskeregel er at de kalde nyansene i fargesirkelen er avslappende for oss, for eksempel grønt, blått og kjølige lillatoner. De varme vil også fungere, men gjerne i dusere nyanser. Det er dermed grønt, blått og lilla som tilrettelegger for en god natts søvn.

Hvitt har vist seg å være en katalysator for migrene. Forskning har også vist at de som jobber i hvite kontorlokaler presterer dårligere og har høyere sykefravær enn andre.
Likevel er dette en farge som blir brukt i de aller fleste kontorlokaler og nybygg i dag.
Fargene rundt deg, kan også påvirke stressnivået, også her vil farger som gult, oransje og rødt gjøre deg mer stresset.
Så konklusjonen er da altså at det er viktig å fokusere på hvilke farger som roer ned, og det er altså de kjøligere nyansene. Et oppholdsrom bør imidlertid alltid inneholde varme og kalde farger, ellers kan det oppfattes som kjedelig.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar